Het geheim van Molukker-zijn

Een beerput gaat open als je dit boek leest. Een hele bevolkingsgroep wordt met de zogenaamde “tijdelijke’ komst naar Nederland overgebracht. Maar ze zijn bedrogen, bedonderd, erin geluisd!

Mannen, vrouwen en kinderen uit warme streken werden overgebracht naar het koude Nederland. Bij aankomst ontslagen uit militaire dienst.

Een valstrik is er opgezet om deze mensen weg te halen ver van hun geboortestreek waar er oorlog heerste: een vergeten oorlog. Een ontvoering van een hele bevolkingsgroep. Bij aankomst op straat gedumpt. Wat doet dit met de Molukse mens?

De treinkapingen in de jaren zeventig, problemen op gebieden van onderwijs en lichamelijke en geestelijke gezondheid komen in een ander daglicht te staan. Maar ook de rijkdom en de diepte zijn in dit boek beschreven.

Het geheim ontdekken van de Molukker in Nederland? Koop nu het boek ”Het geheim van Molukker-zijn.”

6 thoughts on “Het geheim van Molukker-zijn

 1. Wat ik mij afvraag is dat je schrijft bij motieven en drijfveren over de fijngevoeligheid blijft een uitdaging. Dat wil zeggen, de andere geen pijn willen doen, ook niet degene die jou pijn hebben aangedaan en jou hebben teleurgesteld, die ander hoe dan ook met respect bejegenen. Wie bedoel je met die ander Nederland/ Nederlanders?

 2. Goed interessant boek
  Vraagje:
  De proclamatie RMS ver voor dat Dr. C Soumokil ten tonele kwam lees ik. Dat had ik al vaker gehoord. Maar weet u hoe dat precies verliep, had ned een vinger in de pap of juist niet?

  Dank voor de reactie

  1. Ik heb geen specifieke informatie hierover. Mijn boek is geen geschiedenis boek.Dit type informatie zou meer passen in een geschiedenis boek.

 3. Dimitri,nog aanvullend: ik heb wel ergens gelezen dat diezelfde vraag die jij hier stelt of en inhoeverre Ned. een vinger in de pap heeft gehad bij het ontstaan van de RMS,ook aan o.m Soumokil is gesteld, Soumokil antwoorde die vraag in de strekking van: klinkklare onzin en een PR propaganda van Indonesia om de RMS in een slechte daglicht te brengen passend bij de naoorlogse anti-Nederland informatie-strategie van Rep.Indonesia.

 4. Geweldig boek ik ben onder de indruk, iedereen zou dit moeten lezen Molukkers maar ook Nederlanders. Wat mij trof was dat de 2e generatie geen kind heeft kunnen zijn en dat van die generatie velen niet ouder worden dan 60-70 jaar. (heb het boek nog niet helemaal uit).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *